Verschillende vormen van analyse

In de moderne geneeskunde is het belang van nauwkeurige diagnostiek en individuele gezondheidsanalyses aanzienlijk toegenomen. Verschillende lichaamsvloeistoffen zoals bloed, speeksel, urine, ontlasting en ademgas, geven waardevolle inzichten in iemands gezondheid. Deze analyses geven uitgebreide informatie over het lichaam, van stofwisselingsprocessen tot mogelijke ziekten.

Welke vormen van onderzoek en analyse bieden welke mogelijkheden?

Zoals je in dit artikel kunt lezen, zijn er veel opties en varianten voor het verkrijgen van belangrijke informatie over ons lichaam. In deze blogpost zullen we ons richten op individuele varianten en verschillende kenmerken belichten.

Ademgasanalyse

Naast de klassieke diagnostiek van longaandoeningen en ademhalingsproblemen heeft ademgasanalyse ook het grote voordeel dat het de ademgassen interpreteert. Aanbevelingen voor actie op het gebied van voeding en training te kunnen genereren.

Ademgasanalyse is een fascinerende methode om belangrijke gezondheidsparameters te bepalen. Met uVida Food en uVida Activity worden deze waarden niet alleen toegankelijk, maar ook bruikbaar gemaakt. Hier kunt u zien welke waarden worden geanalyseerd en hoe ze uw leven kunnen verbeteren.

 1. Ademhalingsfrequentie: Het aantal ademhalingen per minuut, ook wel ademhalingsfrequentie genoemd, is een belangrijke parameter. Het geeft informatie over je metabolisme, je inspanningsniveau en je stressniveau. uVida laat je zien hoe je je ademhalingsfrequentie kunt optimaliseren zodat je lichaam efficiënter werkt.
 2. Ademvolume: Het volume van elke ademhaling beïnvloedt hoe efficiënt je lichaam zuurstof opneemt en kooldioxide uitstoot. Met uVida Activity krijg je aanbevelingen voor je training zodat je lichaam van meer zuurstof wordt voorzien, wat tegelijkertijd de vetstofwisseling optimaliseert.
 3. Zuurstofopname: Uw lichaam heeft zuurstof nodig om energie te produceren. uVida Activity helpt u uw zuurstofopname tijdens het sporten te optimaliseren om uw prestaties te verbeteren.
 4. CO2-uitstoot: Kooldioxide-uitstoot is een andere belangrijke parameter. Het kan informatie geven over je stofwisseling en energieproductie. uVida Food gebruikt deze informatie om je dieet aan te passen.
 5. Het ademhalingsquotiënt: Deze waarde, vaak afgekort als RQ, is een belangrijke parameter bij ademhalingsgasanalyse en wordt gebruikt om het type metabolisme te bepalen dat in ons lichaam plaatsvindt tijdens een bepaalde activiteit. Om precies te zijn geeft het ademhalingsquotiënt de verhouding aan tussen de geproduceerde kooldioxide (CO2) en de verbruikte zuurstof (O2).

Dit is slechts een greep uit de lichaamsgegevens die via de ademgasanalyse van uVida worden bepaald. Al deze gegevens worden gebruikt om adequate aanbevelingen voor voeding en beweging te genereren en zo te zorgen voor individualiteit in de aanbevelingen voor actie.

De verschillende analysevormen voor bloed, speeksel, urine, ontlasting en ademgas zijn de hoekstenen van nauwkeurige medische diagnostiek. Ze stellen zorgverleners in staat om diepgaand inzicht te krijgen in de individuele gezondheidstoestand en gerichte maatregelen te nemen om ziekten te voorkomen en te behandelen. Van bloedanalyse, die uitgebreide informatie geeft over het cardiovasculaire systeem en metabolisme, tot ademgasanalyse, die inzicht geeft in de longfunctie en het metabolisme – elke vorm van analyse speelt een cruciale rol bij het bewaken en optimaliseren van de gezondheid. De voortschrijdende technologie en de constante ontwikkeling van deze analysemethoden beloven een veelbelovende toekomst voor medische diagnostiek en preventie en vormen een steunpilaar voor vroegtijdige interventies en voor een gezond leven.

Met uVida Food en uVida Activity worden deze ademgaswaarden niet alleen gemeten, maar ook omgezet in persoonlijke aanbevelingen voor beweging, voeding en stressmanagement. Op deze manier kan je het volledige potentieel van jouw klanten ontwikkelen en hen een gezonder en energieker leven laten leiden. Onderstaand worden andere vormen van onderzoek toegelicht.

Laboratoriumonderzoek van bloed, speeksel, ontlasting en urine

Het doel van laboratoriumdiagnostiek is om de oorzaken van een ziekte vast te stellen en een verantwoorde en doelgerichte therapie te bieden. De uitgevoerde onderzoeken verschillen aanzienlijk van elkaar in omvang en toepasbaarheid.  

Bloedlaboratorium

Een bloedbeeld moet informatie bevatten over het functioneren van de inwendige organen en systemen, dat wil zeggen over de kwaliteit van het bloed zelf, over de toevoer van mineralen, over de werking van lever, galblaas, hart, nieren en alvleesklier. 

Een belangrijk onderdeel van laboratoriumdiagnostiek is het onderzoek van de voorzieningsstatus met betrekking tot micronutriënten, in het bijzonder:

 • Vitaminen
 • Mineralen
 • aminozuren
 • Sporenelementen
 • Antioxidanten
 • vetzuren

In het bijzonder moet de focus liggen op het onderzoeken van schildklierparameters. De patiënten hebben vaak een slecht gecontroleerde schildklierstatus en er zijn ook onopgemerkte ontstekingsprocessen of auto-immuunziekten van de schildklier. Vaak ontbreken cruciale factoren voor het goed functioneren van de schildklier.

Speekseltest

Een speekseltest kan veel onthullen over onze hormonale status. Hormonen zoals cortisol, progesteron, estradiol, testosteron en DHEA kunnen gemeten worden in speeksel en gebruikt worden om de vrije hormonen te bepalen. De timing van de bepaling mag niet onwillekeurig gebeuren, want hormonen zijn onderhevig aan bepaalde cycli waarmee rekening moet worden gehouden.

Ontlastinglaboratorium

Een ontlastingonderzoek geeft waardevolle informatie over ons immuunsysteem, neigingen tot allergieën, huidziekten, ontstekingen, tekorten aan voedingsstoffen door een gebrek aan afbraak in de dunne darm, blootstelling aan schimmels of andere ziekteverwekkers. Histamine-intolerantie wordt hier ook vermeld.

Urineonderzoek

Sommige stofwisselingsziekten kunnen heel gemakkelijk worden vastgesteld met behulp van gerichte urinediagnostiek. Verontreiniging met zware metalen kan ook worden opgespoord in de urine na voorafgaande provocatie.