Vanuit mijn eigen ervaring: POWER is essentieel in een revalidatieproces

Zondag 8 april 2015 maakte ik een zware val tijdens een sessie wakeboarden. Vanwege de impact, brak mijn rechter dijbeen op vier plaatsen. 

Ik werd onmiddellijk afgevoerd naar de eerste hulp, waar ze mij na een half uur zouden voorbereiden op een zware operatie. Uiteindelijk kon een titanium constructie hulp bieden en zette mijn dijbeen opnieuw aan elkaar. Dit is op de volgende foto te zien.

De revalidatie

dijbeen breuk

Daarop zou een intensieve revalidatie volgen waarbij ik opnieuw zou leren lopen. Na drie maanden was

ik opnieuw up and running. Dit heeft grotendeels te maken door dagelijks uren actief te revalideren in combinatie met manuele kinesitherapie (fysiotherapie), die ik vooral in mijn immobiele fase kreeg. Na precies 1 jaar kon de titanium constructie verwijderd worden en zou ik nadien geen last meer ondervinden van mijn blessure.

En toen was er POWER

TOT…. mijn collega Alwin mij begin maart 2019 uitnodigde om samen de test uit te voeren op de Air420 Leg Press van Keiser. Via de test konden we precies achterhalen waar het verschil ligt tussen het linker- en rechterbeen qua power output lower limb. Op een lage weerstand was het verschil eerder klein. Werd de weerstand groter, zie je een heel opvallend verschil qua POWER output. Dit is op onderstaande foto te zien.

Mijn val had dus grotere sporen nagelaten dan op het eerste oog merkbaar is. Op zich was mijn kracht op een goed niveau, aangezien ik ben blijven trainen na mijn val met standaard conventionele fitnessapparatuur. Het verschil in kracht tussen links en rechts was echter ontzettend groot… Dat werd vooral goed meetbaar wanneer je een bepaalde weerstand tegen een bepaalde snelheid begint te verplaatsen, dat is POWER. Wat is het meest functionele denken jullie van de twee? Kracht of POWER? In je dagelijkse beweegpatroon is snelheid toch een belangrijke factor… denk aan sport, aan valpreventie, enzovoorts.

Er is dus een duidelijk verschil tussen een conventionele Leg Press en een pneumatische Leg Press van Keiser en dit kan een meerwaarde betekenen voor jou als therapeut.

 

Geschreven door:
Cédric Massart
Salesmanager BeLux
Mei 2020