Sportspecifiek trainen met Keiser

Snel bij de bal zijn? Hoog kunnen springen om die bal in de basket te leggen? Snel kunnen reageren op het veld? Of je amateur bent of weekend warrior; met alleen kracht of cardio training haal je niet het allerbeste uit jezelf.
Met de Keiser apparatuur kun je op power en snelheid trainen. Daar kom je verder mee. Zowel als sporter als in het dagelijkse leven. Dit komt door de pneumatische weerstand. De Keiser apparatuur werkt namelijk niet op gewichten, maar op luchtdruk. Lees in deze blog hoe je specifiek op Power kunt trainen met de apparatuur van Keiser!

Power, hoe werkt dat? Even een theorielesje:

Leg je hand plat op je borst. Pak 1 vinger en laat het zo hard mogelijk terugschieten. Wat je net deed, is het fundament van Power dat bestaat uit 3 basiscomponenten die elk op zich weer verder uitgebouwd kunnen worden. De drie basiscomponenten zijn:
1. Mobiliteit.
Om je vinger op te kunnen pakken, is er mobiliteit (ruimte om te kunnen bewegen) in je vingergewricht nodig. Hoe groter de mobiliteit, hoe groter de mogelijkheid is om Power te kunnen genereren door een grotere bewegingsuitslag.
2. Stabiliteit.
Om kracht in de beweging te kunnen leggen, moet je je hand en vinger kunnen vastzetten (stabiliseren) als een soort basis om van daaruit kracht te kunnen leveren zonder dat er krachtverlies optreedt door energieverlies.
3. Kracht en snelheid. (F en V)
Door nu kracht en snelheid in je vinger te leggen, krijg je vervolgens je Power output. Hoe meer kracht en/of meer snelheid je kunt genereren, hoe groter de Power output zal kunnen zijn.

In formule uitgedrukt:
Power = Force x Velocity (kracht x snelheid).

Een tweede formule om Power te berekenen

Een beter te hanteren formule voor Power is Work : Time, oftewel hoe snel kan een bepaalde last over een bepaalde afstand verplaatst worden. Hierbij kan het begrip Work weer onderverdeeld worden in Force x Distance. Dit kan het eigen lichaamsgewicht zijn of het overwinnen/verplaatsen van een externe weerstand (barbbell e.d.)

Samengevat wordt Power dus bepaald door: Force x Distance gedeeld door Time.

Trainen op Power mét de Keiser apparatuur

In sportcontext gaat het altijd om Power als motorische output. Net iets sneller zijn dan je tegenstander. Net meer Power kunnen creëren om hoger te kunnen springen. Als het gaat om trainen voor de Power output, komt het unieke aspect van Keiser apparatuur om de hoek kijken. Trainen met Keiser heeft daarvoor de volgende unieke tools:

power output Keiser

– De output is direct zichtbaar in het Power display

– Je kunt per herhaling het percentage zien van je maximale Power output in de serie waar je mee bezig bent. Er is dus directe feedback aanwezig!

– Door specifiek testen, kan er specifiek getraind worden in de juiste optimale Powerzone van de atleet

– Je kunt trainen voor zowel acceleratie als wel voor decelleratie door de mogelijkheid van excentrisch trainen, doordat je maar 1 knop hoeft te bedienen in plaats van gewichten op en af te halen

– Als laatste kun je veilig op hoge snelheden trainen doordat Keiser als weerstand luchtdruk gebruikt. Hierdoor vinden er geen piekmomenten in het soft tissue plaats, wat de kans op blessures aanzienlijk verminderd. In de afbeelding hiernaast zie je een vergelijking tussen de Keiser apparatuur en de ‘weightstack methode’.

 

Geschreven door:
Paul Lammers
Master Trainer Strength Equipment
April 2020