Keiser vs. traditionele gewichten: de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van de pneumatische weerstandstechnologie van Keiser

Toepassingen van Keiser technologie in de praktijk

Keiser weerstandstoestellen onderscheiden zich om vele redenen, zoals goed afleesbare displays, gebruiksvriendelijke bediening, prestatiegedreven gegevens en een soepele, variabele weerstand. Sommige gebruikers vinden het gewoon prettig dat er geen gewichten rondslingeren. De meest onderscheidende factor ligt echter in de kern van het ontwerp van Keiser: het gebruik van pneumatische weerstandstechnologie, een wetenschappelijk gevalideerd alternatief voor traditionele gewichten op basis van massa. Deze unieke eigenschap heeft onderliggende wetenschappelijk onderbouwde kwaliteiten waar iedereen, van atleten tot oudere volwassenen, baat bij heeft.

  • Atleten: naast gegevens op topniveau helpt pneumatische weerstand atleten om hun snelheid en kracht te verbeteren. In tegenstelling tot traditionele gewichten stelt de soepele, consistente weerstand van lucht atleten in staat om veilig oefeningen uit te voeren op hoge snelheden, waardoor hun kracht en explosiviteit verbeteren.
  • Oudere volwassenen: voor oudere volwassenen is het behoud van spierkracht en mobiliteit cruciaal. Pneumatische weerstandstechnologie vermindert gewrichtsbelasting en maakt gecontroleerde bewegingen mogelijk, waardoor functionele kracht en balans voor alledaagse activiteiten verbeteren. Het is een veiligere manier om te trainen, met de nadruk op de kracht die nodig is voor dagelijkse taken.
  • Weekend Warriors: voor de gemiddelde sporter biedt de geavanceerde pneumatische weerstand van Keiser een veelzijdige en veiligere optie voor het opbouwen van kracht, power, snelheid, hypertrofie en uithoudingsvermogen. Het maakt een breed scala aan oefeningen met een consistente weerstand mogelijk, waardoor de kans op blessures afneemt en de algehele efficiëntie van de training verbetert. Of het doel nu is om af te vallen, spieren op te bouwen of de algemene conditie te verbeteren, Keiser kan aan alle behoeften voldoen.

Mensen die Keiser apparatuur gebruiken merken vaak het soepele, krachtige gevoel. Maar wat maakt het anders? Het antwoord is in de wetenschap.

“Alle beweging wordt beheerst door de wetten van de fysica, onafhankelijk van de oefening die wordt uitgevoerd of de oefening die wordt gebruikt. De mate waarin de sturing de bijbehorende kinetiek, kinematica (kracht, power, snelheid, versnelling, etc.) en spieractiviteit beïnvloedt, is echter afhankelijk van het type weerstand.”

De wetenschap vereenvoudigd

Het bovenstaande citaat van Dr. Frost komt uit een van zijn wetenschappelijke onderzoeken die de verschillen tussen pneumatische en massa-gebaseerde weerstandstraining wilden aantonen. Wetenschappelijke studies zijn geweldig voor het ondersteunen of weerleggen van verschillende beweringen, maar ze kunnen erg moeilijk zijn om door te spitten. Zelfs het bovenstaande citaat is voor de meesten moeilijk te begrijpen zonder het een paar keer te lezen.

Atleten en coaches zijn voortdurend op zoek naar innovatieve trainingsmethoden om hun prestaties te verbeteren. Vergelijk dat eens met de gemiddelde mens die fit wil blijven, langer wil leven, beter wil bewegen en zijn lichaam niet in elkaar wil slaan. Als we eenmaal zien hoe de wetten van de natuurkunde van toepassing zijn op massa, kunnen we de bevindingen van Frost gaan begrijpen en de kracht van lucht volledig gaan begrijpen.

De eerste wet van Newton: de rol van inertie

Traagheid is de weerstand tegen beweging. Een echte auto heeft meer traagheid dan een speelgoedauto, waardoor het moeilijker is om te duwen en in beweging te komen.

Traditioneel gewichtheffen heeft een hoge inertie, wat betekent dat er meer kracht nodig is om de gewichten in beweging te krijgen. Keiser heeft een lage massatraagheid, waardoor bewegingen soepeler en veiliger verlopen, vooral in kwetsbare posities zoals de bodem van een squat.

Tweede wet van Newton: Een kilo is niet altijd een kilo

Deze wet zegt dat kracht = massa x versnelling. Bij het heffen van gewichten is er meer kracht nodig om het gewicht snel te versnellen dan langzaam. Met Keiser betekent minder massa dat je sneller kunt bewegen, wat cruciaal is voor kracht- en snelheidstraining. Dit komt zowel atleten ten goede die hun verticale sprongen verbeteren als oudere volwassenen die krachtiger bewegen in het dagelijks leven.

De derde wet van Newton: De kracht en spieractivatie moordenaar

Momentum (massa x snelheid) maakt het moeilijker om een bewegend voorwerp te stoppen, vooral als dat voorwerp heel zwaar is. Dit is de reden waarom een zware trein of een volgepakt voertuig een lange afstand nodig heeft om te stoppen. Bij krachttraining helpt momentum de gebruiker nadat hij de traagheid heeft overwonnen en moet hij aan het einde de stang afremmen. Met Keiser is er een minimaal momentum, wat leidt tot een grotere spierbetrokkenheid en vloeiendere bewegingen tijdens de hele oefening.

Newton’s LawsWhat is definedFrost’s findingsReal-world Applications
First LawInertiaDue to the low-inertial properties of pneumatic resistance, Frost found higher velocities and power outputs.Because of low inertia, our bodies are less susceptible to soft tissue injury at mechanically disadvantaged positions, such as the bottom of a squat.
Second Law
AccelerationCoupled with low inertia, individuals were able to train more efficiently for power and speed. They were able to improve their 1RM with increases in power production.Because we can hit higher accelerations, Keiser is more efficient for speed and power movements and improvements.  This is crucial for the goals of athletes, older adults, and everyone else.
Third LawMomentumDue to a lack of momentum assisting through the end of the lift, Frost found greater muscle activation and ballistic-like (releasing a ball or implement into free space) force and velocity patterns.With a lack of momentum, Keiser equipment feels smooth and consistent, constantly challenging the user throughout the full range of motion.  Also, no jerking and bouncing weight stacks or bumpers.

Het onderzoek van Frost

Het onderzoek van Dr. David Frost toont de voordelen van pneumatische weerstand in twee studies: één in realtime en de andere over een periode van acht weken. Deze onderzoeken laten zien hoe de Bewegingswetten van Newton van toepassing zijn bij echte oefeningen.

In het eerste onderzoek mat Frost snelheid, kracht en spieractiviteit. Hij ontdekte dat mensen die pneumatische weerstand gebruikten een hogere snelheid en kracht hadden bij alle belastingen, of ze nu licht of zwaar waren. Ze ervoeren ook een kortere vertragingsfase en meer spieractiviteit aan het einde van het bewegingsbereik. Dit komt overeen met wat we verwachten van de wetten van Newton: met pneumatische weerstand kunnen we sneller en krachtiger bewegen door een lagere massatraagheid en een hogere versnelling. Minder momentum betekent een grotere spierbetrokkenheid aan het einde van de oefening.

In het tweede onderzoek keek Frost naar langetermijnveranderingen in kracht, vermogen en snelheid na acht weken trainen met traditionele gewichten of luchtweerstand. Beide groepen verbeterden hun one-rep max, waarbij de gewichtengroep een verbetering van 10,4% liet zien en de pneumatische groep een verbetering van 11,6%. De pneumatische groep zag ook significante verbeteringen in kracht en snelheid, vooral bij lichtere gewichten waar deze kwaliteiten vaak worden getraind. Interessant is dat de gewichtgroep verbeterde door de krachttoepassing te vergroten, terwijl de pneumatische groep dit deed door de krachtproductie te vergroten.

Bevorderen van menselijke prestaties

Keiser’s unieke toepassing van pneumatische weerstand door zijn techniek en ontwerp biedt een onderscheidend en effectief alternatief voor traditionele krachttraining. Door de inertie en het momentum te verminderen, biedt het een consistente, controleerbare weerstand die de spieractivatie verbetert en het risico op blessures verlaagt. Het onderzoek van Dr. Frost benadrukt de voordelen van pneumatische weerstand bij het vergroten van kracht, vermogen en snelheid. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor sporters, oudere volwassenen en gewone sportschoolbezoekers. Inzicht in de wetenschap achter de innovatie van Keiser helpt ons om betere trainingsbeslissingen te nemen, waardoor de menselijke prestaties verbeteren.

Zelf eens ervaren wat het verschil is en wat de toepassingen zijn voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we informeren je graag.

    Vul onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.