De geschiedenis van Keiser

Een stukje geschiedenis over Keiser en de man achter het merk, Dennis Keiser. Waarmee, waardoor en hoe is Keiser uitgegroeid tot het bedrijf van vandaag, met leveranciers over de hele wereld? Kom daarachter in deze blog!

Waar het allemaal begon

Keiser Corporation werd meer dan 42 jaar geleden opgericht door Dennis en zijn broer Randy. Voordat hij Keiser oprichtte, was Dennis ingenieur en ontwierp hij de eerste apparaten met variabele weerstand voor Universal Gym Equipment. Aanvankelijk specialiseerde het bedrijf zich in krachtapparatuur. In 1978 hadden de gebroeders Keiser het eerste apparaat met variabele weerstand met behulp van pneumatiek gebouwd en gepatenteerd.

De meeste mensen die aan Keiser denken, denken aan spinning bikes. Keiser was echter aanvankelijk gespecialiseerd in krachtapparatuur. Pas in 1996 gingen ze over op het ontwikkelen van cardio-apparatuur.

Dennis Keiser, uitvinder Keiser apparatuur

De eerste spinning bike werd uitgebracht in 1996 en kostte ongeveer $ 400 USD (omgerekend ongeveer € 330,-). De eerste generatie spinning bikes kende een aantal problemen. Naarmate de tijd verstreek, raakte Dennis erg teleurgesteld over deze fiets, omdat hij hoopte dat de fietsen een langere levensduur zouden hebben dan wat in de praktijk bleek. Op dat moment gingen de fietsen ongeveer 2-3 jaar mee in een commerciële sportschool en eindigden ze vaak met reparaties onder garantie. Als Keiser in de spinning industrie wilde blijven, moesten ze de bike opnieuw uitvinden. Vanaf dat moment begon de ontwikkeling van de M3 Indoor Bike in 2005, waarvan de eerste fietsen in oktober 2006 werden verzonden.

Dennis merkte op dat hij het gevoel had de juiste timing te hebben bereikt. Hij wist dat als hij een nieuwe fiets van hogere kwaliteit ging ontwerpen, dit kosten met zich meebracht. Gelukkig hunkerde de fitnessindustrie ook naar een fiets van hogere kwaliteit en was men bereid hieraan geld te besteden.

Keiser Bike: kwaliteit en levensduur

Toen Dennis aan de missie begon om de spinning bike opnieuw uit te vinden, wist hij dat er veel te groeien en te verbeteren viel. Hij pakte dit project aan door niet alleen te kijken naar de zwakke punten van de vorige fiets, maar ook door te perfectioneren. Er is rekening gehouden met alles vanaf het design en functionaliteit tot aan de esthetiek. De dagen van goedkoop gemaakte lagers en saai uitziende fietsen die constant problemen hadden, waren voorbij.

Om een ​​fiets van hogere kwaliteit en langere levensduur te ontwikkelen, moest hij goed naar de klantbehoefte kijken. Hoe worden deze fietsen gebruikt en hoe vaak?

Keiser exporteert over de hele wereld. Dennis merkte op dat ze veel commerciële klanten hebben in Spanje. In vergelijking met de VS heeft Spanje een grote fitnesspopulatie. In Spanje worden spinning bikes gemiddeld 6-9 uur per dag, 6-7 dagen per week, 365 dagen per jaar gebruikt. In de VS ligt dat gemiddelde een stuk lager, gemiddeld 3-4 uur per dag, gedurende 5-6 dagen per week. Hoe dan ook, dat is een behoorlijke markt.

Dennis moest er ook rekening mee houden dat niet iedereen die op een spinning bike rijdt, een slanke en elegante rijder is. Mensen zijn er in alle soorten, maten en fietservaringen. Deze fietsen moesten voor iedereen meegaan – van professionele atleten tot beginnende fietsers met overgewicht. Dit is een deel van de reden waarom hij koos voor een crank met een hogere q-factor.

Een ander onderdeel dat hij wilde aanpakken, was het pedaal. Bij de eerste generatie spinning bike hadden ze een bepaald pedaal gebruikt. Deze pedalen hadden echter problemen die Dennis niet acceptabel vond, dus ontwikkelde hij een geheel nieuw pedaal. Omdat de fietsen voornamelijk in een commerciële omgeving worden gebruikt, moesten ze nog steeds over toe clips beschikken. Dennis haat de esthetiek van toe clips, omdat hij het gevoel heeft dat ze bijzaak zijn op een pedaal. Ze zagen er niet alleen vreselijk uit, maar ze hadden ook niet de levensduur die hij zocht. Als je toe clips gaat gebruiken, wilde hij dat ze esthetisch, veiliger en comfortabeler zouden zijn.

Hoe is Keiser succesvol geworden?

Keiser onderscheidt zich op diverse gebieden van leveranciers. Keiser fitnessapparatuur wordt in de VS geproduceerd en geassembleerd. Ze gebruiken enkele onderdelen uit andere landen, zo wordt hun zadel bijvoorbeeld in Taiwan vervaardigd, maar het grootste deel van de fiets wordt in de VS vervaardigd en geassembleerd. Dagelijks wordt steekproefsgewijs een aantal bikes onderworpen aan testen om de nauwkeurigheid van de vermogensmeting te verifiëren. De fiets wordt op een dynamometer geplaatst en doorloopt een test van 5,5 uur, evenals een reeks andere testen voor prestaties en nauwkeurigheid.

Opmerkelijke klanten en toepassingen van Keiser apparatuur

Klanten in de US

Het hoofdkantoor van Keiser zit in de Verenigde Staten, waar er veel professionele sportclubs gebruikmaken van de Keiser apparatuur. De Los Angeles Rams waren niet alleen het eerste NFL-team dat Keiser-apparatuur kocht, maar ook de allereerste klant van Keiser. Momenteel zijn er verschillende professionele sportteams in de NFL, MLB, NBA, NHL, maar gebruiken verschillende grote voetbalteams ook de Keiser apparatuur. Daarnaast heeft Keiser samengewerkt met NASA, Navy Seals en overheidhulpverleners om hun training en conditie te verbeteren.

Klanten in BeNeLux en Duitsland

Ook in het gebied waar wij (Keiser BV en Keiser GmbH) Keiser apparatuur leveren, trainen bekende professionele sportclubs met Keiser. Denk aan Ajax, PSV, Bayern München, Club Brugge en topsporters als Arjen Robben, Franck Ribéry en Denzel Dumfries.

Verdere toepassingen van Keiser apparatuur

Niet alleen voor de top van de sportwereld is Keiser apparatuur geschikt. Ook voor revalidatie kan de apparatuur ingezet worden om patiënten te helpen hun kracht en coördinatie terug te krijgen. Keiser heeft daarnaast speciale apparatuur voor brandweerlieden. Én je kunt Keiser vinden in hotels, cruiseschepen en commerciële sportscholen. Keiser BV ontwikkelde voor Benelux en Duitsland het FIT&PLUS concept waarbij fitnessondernemers niet alleen bij de inrichting van hun sport- of fysio centrum ondersteund worden, maar ook begeleid worden in marketing, sales en bedrijfsvoering. Meer informatie hierover vind je hier.

Als afsluiting een paar interessante, persoonlijke feiten over Dennis Keiser

Portret Dennis Keiser, uitvinder KeiserDennis behaalde een Bachelor of Science in Mechanical Engineering aan de California State Polytechnic University. Zijn carrière is altijd gericht geweest op het bevorderen en verbeteren van menselijke prestaties. Op het begin van zijn carrière was hij bezig met het ontwerpen van conventionele gewichtsmachines en uiteindelijk kwam hij terecht in de wereld van persluchtsystemen. Dennis is 74 jaar oud en heeft nog steeds een gedisciplineerde trainingsroutine. Hij rijdt nog regelmatig op zijn racefiets.

Neem gerust verder een kijkje op onze website en ontdek wat wij wellicht voor jou als ondernemer of consument kunnen betekenen!

 

Geschreven door:
Michelle Jacobs
Medewerker Marketing & Communicatie
December 2020

Bron: https://www.reddit.com/r/pelotoncycle/comments/jkdrjb/an_interview_with_dennis_keiser_the_engineer/