Nifty after Fifty

Volwassenen van nu (laten we zeggen: 40-plussers; ‘boomers’ zo je wil) zullen het vast herkennen: wanneer je foto’s ziet van de generatie van je ouders die toen jouw huidige leeftijd hadden, zien zij er over het algemeen en in meerdere opzichten ouder uit. Niet alleen qua kleding, maar zeker ook qua fitheid, levensstijl en houding (obesitas daargelaten..). Natuurlijk zijn daar biologisch, evolutionair en medisch meer verklaringen voor. Betere voeding en verbeterde gezondheidszorg zorgen ervoor dat mensen steeds ouder worden. En hoewel dat regelmatig gepaard gaat met ouderdomskwalen en welvaartsziekten, wordt de mens niet alleen steeds ouder maar blijft hij ook langer actief op meerdere fronten. Active Aging dus. 

Zelf ben ik de 50 gepasseerd. Mijn 80-jarige vader en zijn 80-jarige partner gaan trouw 3x per week naar de gym en wandelen en fietsen zich daarnaast een slag in de rondte. Ik kan me niet herinneren dat de generatie van mijn opa’s en oma’s dat bijvoorbeeld deed. 

Dat brengt me bij de titel van dit blog: Nifty after Fifty. Zoals wel vaker het geval, heeft de Nederlandse taal geen eenduidige woord dat het Engelse woord Nifty verklaart. Het woordenboek geeft de vertaling jofel, tof of handig, vrij vertaald: vlot na je 50e. Maar het woord Nifty heeft ook iets geestigs, sprankelend. 

Er bestaan veel gyms met de naam Nifty after Fifty, domeinnamen zijn allemaal bezet.

Enfin, wat dit met Keiser te maken heeft?

Gezond ouder worden

Al vóórdat commercie de vergrijzing als verdienmodel ging zien, had gezond ouder worden de bovengemiddelde aandacht van Dennis Keiser. Toen hij meer dan 40 jaar geleden zijn bedrijf oprichtte, hield hij met het ontwerpen van de apparatuur rekening met de oudere doelgroep(*). Dit hield voor hem onder andere in:

  • toegankelijk ontwerp (niet alleen fysiek, maar ook qua uiterlijk laagdrempelig)
  • eenvoudig instelbare weerstand
  • veilig!
  • rekening houdend met range of motion
  • mogelijkheid tot meten van vermogen (kracht x snelheid)
  • weerstand instelbaar met kleine stapjes van 100 gram, minimum instelbare weerstand 100 gram
  • volledig circuit voor geïsoleerd trainen alle spiergroepen, alsmede apparatuur voor functionele training
  • mogelijkheid tot trainen van snelheid

Om dat laatstgenoemde punt meteen nader te verklaren: waarom is het belangrijk om naast kracht ook snelheid te trainen? De verklaring hiervan ligt in het neuro-musculaire systeem. Simpel gezegd: je hersenen sturen je spieren aan. Wanneer je alleen maar kracht traint, met langzame bewegingen, dan leer je je hersenen om traag te reageren. Wanneer je ook snelkracht traint, leer je je hersenen om snel te reageren en dus snel je spieren opdracht te geven te reageren. 

Waarom dit nodig is? Bedenk het volgende: vraag een bodybuilder (die uitsluitend kracht traint, om zijn spieren te vergroten) om naar de overkant van de straat te rennen. Hier zal hij moeite mee hebben. Hij traint langzaam en beweegt zich daardoor langzaam.

Of bedenk een oudere persoon die zich verstapt; wanneer het neuro-musculaire systeem snel reageert, zal diegene wellicht tijdig kunnen corrigeren om te voorkomen dat hij valt. Binnen sport, bewegen en fysiotherapie staat valpreventie hoog op de agenda om valpartijen met als gevolg gebroken heupen of hoofdletsel te voorkomen. 

Naarmate je leeftijd vordert, vindt er procentueel in geringe mate een verschuiving plaats van de snelle naar de langzame spiervezels. Hierdoor kunnen ouderen vaak minder explosieve en snelle inspanningen verrichten. Dit is een vrij functionele verschuiving, omdat ouderen meestal niet explosief bewegen. Om het risico op vallen en de fitheid te verbeteren, worden ouderen vaak wel aangeraden om aan spierversterkende training te doen.

Juist dit proces kan je met Keiser vertragen. We kunnen dus in een veilige omgeving met ouderen op snelheid trainen. 

Tenslotte: welke sport je ook op welk niveau dan ook beoefent: snelheid en snel reageren is altijd onderdeel van het spel. Of het nu tennis, step aerobic, judo, Formule1 racen of padel is. Snelheid trainen is dus niet alleen voor ouderen verstandig, maar voor iedereen.

Tot zover het belang van het trainen van snelkracht. 

Krachttraining, waar is dat nog meer goed voor?

Meer bekende voordelen van krachttraining zijn: 

  • verschillende wetenschappelijk onderzoeken (waaronder een onderzoek van Wake Forest University in North Carolina) wijzen uit dat wie ouder is dan zestig en vet wil verliezen, meer baat heeft bij krachttraining dan bij cardio-oefeningen.
  • krachttraining is het belangrijkste middel tegen sarcopenie, het verlies van spiermassa en -kracht. Dé reden dat ouderen bijvoorbeeld moeite krijgen om op te staan van een lagere stoel of bank. Functioneel trainen is de oplossing!
  • het vermindert klachten en symptomen als artritis, osteoporose, diabetes, depressies en rugpijn.

Denk dus bij krachttraining niet meteen aan lompe apparatuur, enorme gewichten en zware halters. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau vooruitgang boeken. Bovendien is het leuk, gezond en je gaat er ook beter van uitzien. En dames; je verandert door krachttraining heus niet ineens in een gespierd manwijf. Wel word je sterker, verbeter je je hormoonbalans, verbeter je je houding, verminder je kans op ouderdomsziekten en verbeter je je stofwisseling, waardoor je een strakker lichaam krijgt en makkelijker afvalt. What’s not to like?!

GeriaFit in Made is een gespecialiseerd centrum dat een tijdje geleden er voor koos om Keiser apparatuur in te zetten voor de behandeling van senioren. Nieuwsgierig hoe en waarom ze dat doen? Binnenkort volgt er een interview met Lise Arcoite hierover!

(*)  zie ook deze video over Age Performance Centre for Senior Living.

 

Geschreven door:
Eveline Peters-Laarakker
General Manager/Marketing & Communicatie
Juni 2021